3 Aralık 2015 Perşembe

kış bakımı nasıl olmalıdırr?

Hava değişimleri cildin dengesinin bozulmasına neden olur. Özellikle kış aylarında deriyi etkileyen en önemli faktörler soğuk ve kuru hava, nem eksikliği, çevre kirliliği, kalın kıyafetler ve cilt temizliğinin yaz aylarına oranla daha az yapılmasıdır. Soğuk hava derinin üst tabakalarında kalınlaşmaya neden olurken iyi bir bakım yapılmazsa çatlamalara sebep olur. Bu çatlamaları önlemek için öncelikle açıkta kalan bölgelerimizi soğuktan korumamız gerekmektedir. Eldiven, atkı gibi malzemeleri kullanmalı, bununla birlikte nemlendirici özelliği yüksek olan besleyicileri yanımızdan ayırmamalıyız.

• Temizlik: Temizlik ilk ve en önemli adımlardan biridir. Özellikle üzerinde durulması gereken en önemli doğru bilinen yanlış yıkamayla cildin nemlendirilmesidir. Cilt kış aylarında ne kadar çok yıkanırsa o kadar nemini kaybeder. Hele de kış aylarında uzun saatler süren duş ve banyolar cildin en önemli düşmanı haline gelir. Temizleme işleminizi sabah ve akşam günde iki defa ve kısa süreli olarak yapmanız gerekir. Aksi takdirde cilt kuruması engellenmez hale gelir.

Ayrıca cildi asla sabun ve sabun içerikli ürünlerle temizlememelisiniz. Bu ürünler cildi daha da kurutur ve hassasiyetinin artmasına sebep olur. Kullanacağınız temizleyici ürünlerinizin sabun içerikli olmamasına dikkat edin.

• Nemlendirme: Cilt her daim nemlendirilmeye ihtiyaç duyar. Ancak kışın olumsuz hava koşullarının cildi daha fazla yıpratması sonucu cildin nem ihtiyacı artar. Cildin artan nem ihtiyacına uygun yoğun nem desteği sunabilen komplike ürünlerle desteklenmesi gerekir. Yağlı bir nemlendiriciyle sorunun çözülebileceği düşüncesi de koca bir yanlıştır. Yine kullanılan ürünlerin içerikleri cildin nem miktarının artabilmesi için dikkat edilmesi gereken bir konudur. Aksi halde cildi iyileştirmeye ve korumaya çalışırken yapısını bozarak olumsuzluklara karşı daha da dirençsiz hale getirmiş olursunuz.
Nemlendirici ürün seçerken de içeriğinde peptid bulunduruyor olup olmadığına dikkat etmek gerekir. Peptidler cildi hücresel olarak onarır ve güçlendirir. Bu sayede çevresel faktörlerin olumsuz etkilerinden korunur ve yoğun biçimde cildi nemlendirilir. Aynı zamanda bu ürünlerin cildi besler ve nemlendirirken anti-aging etki gösterdiği de unutulmamalıdır.



• Maske: Kışın cildin kuruma düzeyine bağlı olarak haftada en az bir defa nem maskelerinden yararlanmak gerekir. Nem maskeleri cildin nem düzeyini olması gereken boyuta getirip zarar görmesine engel olacaktır. Nem maskesi alırken de yine peptid içerikli olmasına özen gösterin.

Güneş koruması: Kış aylarında da güneş koruması devam ettirilmelidir. Özellikle karda yansıma nedeniyle), yüksek yerlerde güneşin etkisi artmaktadır. Yağmurlu havalarda bile güneş açtığında ışığa duyarlı ciltler en az SPF: 15 - 30 arası sprey, krem veya losyon formlarındaki koruyuculardan kullanmalıdırlar.

Peeling: Kış aylarında deri üzerinde kalınlaşma daha çok olacağı için haftada bir seans olmak üzere peeling uygulaması yapılmalıdır. Peeling ardından cilde uygulanacak kremlerin nemlendirici özelliği gözden kaçırılmamalıdır.

Dudak bakımı: İnce bir deriye sahip olan dudaklarımız kış aylarından en çok etkilenen bölgelerden biridir. Özellikle kış aylarında daha çok meydana gelen dudak çatlamalarını en aza indirmek için uygun nemlendiriciler içeren lipstickler tercih edilmelidir. Gün içerisinde dudağın kuruduğu her vakit kullanılabilir.

El bakımı: Kış aylarında el çatlamaları da çok sık görülen bir durumdur. Bu durumu engelleyebilmek için ilk adım eldiven kullanmaktan geçer. El kremleri kullanılmadan iyi bir sonuca ulaşmak da mümkün değildir. Özellikle geceleri deriyi yumuşatan ürünler kullanılması önerilir. Aynı zamanda yüze uygulanan peelingler de ellere uygulanırsa olumlu sonuçlar doğurabilir.

Ayak bakımı:  Kış günlerinde kalın çoraplar, bot, çizme içinde uzun süre kalan ayaklara salisilik asit ve üre içeren krem ve pomadlar düzenli olarak uygulanmalıdır. Ayrıca mantar öldürücü maddelerin sprey, pudra, köpük, krem şeklinde uygulanması, mantar enfeksiyonlarına karşı ayakları korumaktadır.
Saç bakımı: Saçları soğuk hava ve çevre kirliliğinden korumak için yumuşak şampuanlar ve saç kremleri uygulanması, saçları – tırnakları güçlendiren biotin, çinko, demir kullanılması kışın özen gösterilmesi gereken bir diğer konudur.


Tırnak bakımı: Tırnaklar da soğuk havalarda daha çok kırılmakta ve incelmektedir. El kremleri, tırnakları korumak için yeterli olmamaktadır. Bu nedenle tırnak koruyucu kremlerin düzenli kullanılmasına dikkat edilmelidir.

Beslenme: Beslenme de deriyi korumak için dikkat edilmesi gereken bir faktördür. A, C, E vitaminleri, çinko, bakır, demir, selenyum alımı yanında zayıflama diyetlerinin abartılmaması ve yağ, karbonhidrat kısıtlamasının dozunda yapılması önemlidir.


2 yorum: